Iedereen kan het op een zeker ogenblik mentaal al eens zwaar te verduren krijgen. Misschien bent u nu net uw geliefde kwijtgeraakt of wie weet bent u wel ontslagen op uw werk. In ieder geval, heel veel verschillende redenen kunnen aan de oorzaak liggen van een depressie en dan is het belangrijk om met iemand te kunnen praten. Doet u dat niet, dan kan dat een grote impact hebben op uw leven en is het vaak moeilijk om uw normaal ritme nog terug te vinden. Door een beroep te doen op een psygoloog kunt u dit eenvoudig verhelpen. Een psycholoog zal graag naar u luisteren en zal u steeds objectief advies geven om uw leven terug in handen te nemen. Als u ons vraag “wat doet een psygoloog precies?” dan kunnen we eigenlijk niet anders dan antwoorden dat hij er voor zorgt dat u mentaal alles terug op orde kunt krijgen.
Verschil tussen een psygoloog en een psygiater
Veel mensen denken nog steeds dat er geen wezenlijk verschil bestaat tussen een psygoloog en een psygiater. Toch is dat wel degelijk het geval. Een psycholoog is een persoon die op verschillende vlakken advies probeert te geven. Een psycholoog kan bijvoorbeeld advies verstrekken over uw levenssituatie, maar hij kan ook kinderen adviseren welke richting voor hun geschikt is en welke niet. Een psychiater is dan weer een persoon die zich bezighoudt met mensen die over een geestesziekte beschikken. Deze mensen hebben te lijden onder een mentale ziekte die er voor zorgt dat ze bepaalde situaties niet meer correct kunnen inschatten of zich vreemd gaan gedragen. Een psychiater wordt tot slot doorgaans altijd aangesteld door een ziekenhuis of een arts terwijl u er steeds zelf voor kunt kiezen om een consultatie bij een psycholoog aan te vragen.
Het grootste verschil tussen een psygoloog en psygiater is dat een een psychiater opgeleid is tot arts en medicijnen mag voorschrijven. Wanneer een psycholoog ook psychotherapeut is kan hij ook een psychotherapeutische behandeling geven.